Характеристики и управление на "орязан" KAF байонет

Обективи:
SMC PENTAX-FAJ, SMC PENTAX-DA
Фотоапарати:
MZ-30/ZX-30, MZ-50/ZX-50, MZ-60/ZX-60, *ist, *istD, *istDs, *istDs2, *istDL, *istDL2, K100D, K110D

Уточнение:

"орязания" KAF байонет е неофициално название създадено с цел поясняване и разграничаване от оригиналния KAF байонет. Официалното название на "орязания" KAF байонет е PENTAX KAF байонет.

Проблеми със съвместимостта:

Фотоапаратите в тази група са използваеми със всички не-FAJ и DA обективи само когато блендата е сложена на "A". Настройването на блендата на нещо различно от "A" превръща обективите в практически неизползваеми. При FAJ и DA обективите липсва пръстенът за настройка на блендата и за това имат поведението на обектив постоянно настроен на "A". Това означава, че те са неизползваеми със фотоапарати способни само на M и Av операция. При повечето други фотоапарати, FAJ обективите позволяват Tv и P операция. FAJ обективите са напълно съвместими със всички фотоапарати, способни да управляват блендата. Към последната група спадат всички Z/PZ модели, както и всички модели със "орязано" KAF закрепване на обектива. DA обективите са съвместими само с дигиталните SLR (*istD, *istDs, *istDs2, *istDL, *istDL2) модели защото имат по-малък кръг на изображението, който не покрива цялата площ на 35мм-вия филм. Резултатът е винетиране.

Описание

Единствената причина за съществуването на този вариант на закрепване е смъкване на цената. Това е постигнато посредством премахването на затварящата блендата присъединителна връзка от тялото и пръстенът за настройка на блендата от обективът. С тази постъпка PENTAX жертва едно от неговите най-големи предимства - ненадминатата обратна съвместимост на K-байонет системата.

Комбинацията от фотоапарат с "орязан" KAF байонет с всеки обектив, работи перфектно ако следните две условия са на лице: Комбинацията от обектив с "орязан" KAF байонет с всеки фотоапарат, работи перфектно ако следните две условия са на лице:

Обективите FAJ

При FAJ обективите липсва пръстенът за настройка на блендата и за това имат поведението на обектив постоянно настроен на "A". FAJ обективите работят правилно ако се използват на фотоапарат, който има възможност за P и Tv операция, програма или настройка на блендата от тялото.

Обективите DA

При DA обективите липсва пръстенът за настройка на блендата и за това имат поведението на обектив постоянно настроен на "A". DA обективите са съвместими само с дигиталните SLR (*istD, *istDs, *ist Ds2, *istDL, *istDL2) модели защото имат по-малък кръг на изображението, който не покрива цялата площ на 35мм-вия филм. При използване с филмов апарат резултатът е винетиране.

Фотоапаратът MZ-50

Това е първият модел с "орязано" KAF закрепване на обектива. Когато този фотоапарат засече, че блендата на обектива не е сложена на "A" позиция или такава няма, той мери и експонира все едно обектива е настроен на най-широката си бленда. Това позволява перфектна операция в следните случаи:

Във всички други случаи, фотоапаратът недоекспонира с толкова EV единици, колкото е разликата между избраната апертура и максималната.

Фотоапаратите MZ-30 и MZ-60

Тези "второ поколение орязани модели" функционират различно - ако засекат, че блендата на обектива не е сложена на "A" позиция или такава няма, те не позволяват да се заснеме снимка изобщо. По дози нячин не могат да се правят недоекспонирани снимки, но в същото време много ценни обективи не могат да се използват изобщо: всички огледални обективи и обективи с ръчно управляема бленда (например 28/3.5 shift или всички "soft" обективи).

Има прост трик за намаляване на ограниченията на тези два фотоапарата, който ги кара да да се държат като MZ-50, благодарение на Пьотр Жужняк, който забелязал, че  неговият MZ-30 задействал затвора при използването на М42 обектив с конкретен не PENTAX-ов М42 адаптор. Това било неочаквано, защото нито адаптера, нито обектива имали "A" опция и все пак проработило! Специалното в тази комбинация било, че повърхността на адаптера не била проводник. Всички Pentax K обективи без "A" опция имат метален байонет и по този начин "окъсяват" контактите на байонета на тялото. Но когато материалът не е проводник, апаратът се държи сякаш няма прикачен обектив и задейства затвора.

Следователно, за да се накара механизмът на затвора на тези две фотокамери да работи с обективи без "A" настройка на блендата, трябва да се измери коя част от обектива попада върху електрическите контакти на отвора за захващане на обектива и да се покрият с не-проводяща лепяща лента (скоч, изолирбанд и др.). Michel Carrère-Gée казва, че покриването на всички контакти не е необходимо. Трябва да се покрие само "*" контакта. Ако се разгледа монтиращия отвор на апарата ще се забележи, че "*" контакта е третия по посока обратно на часовниковата стрелка.

Трябва да се внимава с определянето на експозицията, защото след манипулаци- ята, системата на фотоапарата  работи точно както тази на MZ-50.

Фотоапаратът *ist

Този апарат позволява на фотографа да избере неговото поведение. Оставяйки личната настройка № 17 на подразбиращата се стойност 0, кара *ist да се държи като MZ-30 и MZ-60. Настройвайки стойността на 1, кара *ist да се държи като MZ-50. Докато това не е лошо решение, моето лично мнение е, че цялата "орязана" идея е такава.

Фотоапаратите *istD, *istDs, *istDs2, *istDL, *istDL2, K100D и K110D

Това са дигиталните SLR варианти на филмовия *ist. Тяхното поведение е същото като при него. При по-новите версии на фърмуера на *istD (ver.1.10 и понова), както и при останалите по-нови модели, могат да се използват и обективите, които нямат "А" настройка на блендата, както и тези които имат "А", но настроени на нещо различно от нея. При тази комбинация апаратът позволява меренето със затворена до желаната позиция бленда на обектива, както става с М42 серията от обективи.

Diagram of the crippled Kaf mount.
фиг. 1. Диаграма на "орязан" KAF-отвор за прикрепване

Причината за странното поведение на "орязаното" KAF прикрепване е в това, че липсва затварящата блендата присъединителна връзка (червеното кръгче), която присъства при всички други версии на K-прикрепването. Отсъствието на това лостче възпрепятства фотоапарата да "разбере" до каква степен ще се затвори блендата по време на експозицията.


превод и допълнения -PENTAXcamera © 2005
оригинален текст - © Bojidar Dimitrov, All Rights Reserved.